TRANSLATOR-ÜBERSETZER-翻译器- TRADUCTOR-ПЕРЕВОДЧИК- איבערזעצער

ALTRUISME


ALTRUISME

A Terraíndia-Rocaviva ens agrada regalar experiències.


ALGUNES TRIBUS AMERÍNDIES, 

s'aplegaven en grans festes, anomenades Potlatch, on es feien importants regals d’objectes i d'aliments. Rivalitzaven en qui podia regalar més. Els més afortunats o que havien tingut millor collita, es desprenien d'excedents. Era un factor d'ajuda mútua i convivència pacífica. Una manera de compartir riquesa, un mecanisme coherent i amable d'articulació i redistribució social de bens i serveis. El segle dinou, els governs dels EUA i de Canadà les van prohibir, però es continuen practicant de manera clandestina.


 ALTRUISME

És preocupar-se pels altres i procurar el seu bé. Oposat a l’egoisme i basat en l’empatia, no cerca el benefici propi. En veure les necessitats alienes, sorgeix un sentiment positiu que porta a intentar ajudar. S'actua pensant en l'altre, en els altres, desitjant que l'altruisme s'encomani, que esdevingui recíproc, a fi de millorar la societat en la qual es viu. Cosa ara més necessària que mai.

REALITZAR ACTES POSITIUS 

envers una altra persona, fa sentir bé a qui actua o regala i a també a qui rep. Activa endorfines. Això genera col·laboració, solidaritat, harmonia, pau i tranquil·litat. Arreu del món són multitud les persones, moviments socials i organitzacions altruistes: beneficència, donacions, associacions, fundacions, programari lliure a internet... Apartades del guany personal, les seves activitats resulten un benefici per a tots. Un món empàtic, altruista, cooperant... seria amable, equilibrat, pacífic.

MALAURADAMENT 

Estan el planeta trossejat per nacionalismes i religions excloents, ignorants de la unitat global, fa que sigui el contrari: l’egoisme i la competència aferrisada prevalen. Això desemboca en conflictes i guerres, principal flagell de la humanitat. Transcendir nacions i religions i cultivar l'altruisme és imperatiu.

*

 INICI DE TERRAÍNDIA-ROCAVIVA 
Un projecte altruista.

Entre 1986 i 2013, guiat pels meus ideals altruistes-humanistes-ecosófics, vaig iniciar el Projecte Terraíndia-Rocaviva. Construint una cabana gran, obrint camins i treballant roques. Sense ajuda, sense cobrar, pagant-me les eines i patint maltractament. Fins que, esgotat i malalt en vaig haver de fugir, quedant tot abandonat, l’obra aturada, vandalitzada, trossejada la porta i saquejada la casa. Han passat deu anys. No havent-se fet justícia i persistint l’amenaça no he pogut, ni puc tornar-hi.

REOBERTURA

Des de 2017, el lloc està en procés de recuperació. La casa, que havia patit danys importants, la van reparar i torna a estar habitada per quatre persones: Esther, Otília, Laila i Aruka (la foscor no ha pogut apagar la seva llum)Elles cuiden la meitat de Rocaviva i acompanyen als visitants. L’altra part, encara sota el domini del bàrbar, està per ell vandalitzada i tancada. Tot això, aquí resumit, queda amb detall explicat al meu blog, amb proves i testimonis del què afirmo. Link a la pestanya "Enllaços".

ALTRUISME

El meu altruisme no és cap mèrit personal, resulta d'una empatia innata. M’hi he adaptat, evitant tenir fills, que m'haurien apartat de la vocació, i portant una vida senzilla. Tots sabem que no es pot viure sense diners. Per això, les persones que ara es cuiden de Rocaviva, tot i que també porten una vida senzilla, en justa i necessària compensació pel seu treball de manteniment, generar nous espais, acompanyar als visitants...  demanen una col·laboració econòmica.

SERVEI SOCIAL

No obstant això, contràriament a la majoria de llocs, a Rocaviva la motivació no són els diners, sinó la voluntat de servei. Defugint l'habitual banalitat, es tracta de satisfer la necessitat, personal i col·lectiva, de vivències transcendents. Gràcies a l'entorn modificat i a un guiatge personalitzat, això els visitants ho troben a Rocaviva. La visita reactiva valors humans latents en cadascú... suggerint una filosofia de vida que ajuda a les persones i es fa extensiva al seu entorn. Per això, els visitants, havent viscut una experiència singular i gratificant, marxen contents... recomanen el lloc i sovint tornen acompanyats.

TARGETES

L'objectiu doncs, és proporcionar una experiència positiva, que posteriorment tindrà ressò en la vida quotidiana i per tant en la societat. Per reforçar l'efecte, regalem targetes (9X12) que ajuden a rememorar l'experiència viscuda. Duen un “mantra” o frase positiva per cada costat. Posar-les a llocs visibles, reveure-les, algunes (4.5X6.5) es poden dur a la butxaca, facilita tenir present una actitud més assertiva i desperta davant la vida. 


EL MANTRA ÉS:

CONSCIÈNCIA-PACIÈNCIA-AMOR-KORATGE-BONUMORCONSCIÈNCIA

És el coneixement i la percepció que té l’ésser humà de l’existència pròpia: cos, pensaments, sentiments, emocions, aspiracions, ideals... inseparables de l’entorn físic i psicològic. És la "bombolla perceptiva", l'experiència vital vibrant en l'espai-temps. És també la consciència social, local, nacional, global i còsmica. L'autoconsciència fluctua seguit, és un succés constant i misteriós.

PACIÈNCIA

És fermesa i flexibilitat, perseverança davant les dificultats. És resiliència, tolerància, respecte i calma, necessaris per trobar més harmonia personal i social, i requisit fonamental per resoldre conflictes i problemes. Paciència és saber esperar... i al seu moment actuar des de l’amor, el coratge i el bon humor.

AMOR

És acceptar, apreciar, agrair la vida. És escoltar-se i escoltar, respectar-se i respectar. Amabilitat, bondat, compassió, són màgia poderosa, curativa i transformadora. Valorar i estimar, cuidar a tots els éssers i a totes les coses, és cuidar-se i estimar-se a si mateix/a. Tots som un. Tot depèn de tot. Tots viatgem a la mateixa nau: el planeta Terra. Sentir, practicar l'amor en l'experiència quotidiana, precisa coratge.

CORATGE

És portar endavant una acció malgrat les dificultats. És encarar, amb amor i valentia, situacions problemàtiques, difícils o perilloses, superant la incertesa, la por i el patiment. És persistir, vers un món millor, defensant la Carta de la Terra i els drets i deures humans. Assumint, si cal, descrèdit o represàlies dels que no comprenen que, per al bé de tots, practicar l'altruisme és possible i necessari.

BON HUMOR

El sentit de l'humor és una actitud positiva i relaxant... Afavoreix la salut física i mental. Implica relativitzar... lucidesa, alegria i lleugeresa.  És abordar singularitats, egoismes, tensions i contradiccions, de manera respectuosa i creativa, a través de l’empatia i el somriure. Això el converteix en una eina poderosa per encarar amb èxit les exigències quotidianes i les petites i grans adversitats. 

*


***

Certament el color és atractiu, però era massa car.
La simplicitat també és bonica...
En molts aspectes de la vida, la senzillesa és preferible, fàcil i més gratificant que la complicació.


LES TARGETES DONCS, SÓN IMPRESES  EN GAMA DE GRIS

 De fet, el què compta és el missatge.


 PER UN COSTAT EL MANTRA

*

***

PER L'ALTRE COSTAT IMATGE I MISSATGE

Ull-cor-ma-estel = Obrir els ulls: la ment, el cor, les mans... elevar l'esperit.

És un dels logotips de Terraíndia-Rocaviva.

*


***

  LA CARA SOMRIENT

Suggereix: Consciència-Lucidesa-Alegria.

És un altra logotip de Terraíndia-Rocaviva.

*

***

COSMOGRAMA

Representació del Cosmos, la Totalitat, el Camp Unificat:

Consciència-Espaitemps-Matèria-Energia.

EL MISTERI QUE SOM I ENS ENVOLTA

(Explicació del Camp Unificat >veure pestanya Cosmos)

*


*****


Ara està així. L'obra va ser vandalitzada, per qui em vandalitzava a mi.


Més informació a Vandalismes>link a Xarxa de blogs.
*****


LA CARA SOMRIENT

Amb un altre text.

Alliberar-se d'allò què destorba.

Actualitzar potencials innats, aquest és el repte.


*
***

EXISTIM ENTRE MICRO I MACROCOSMOS

Entre l'infinitament petit i l'infinitament gran.

Entre un passat etern i un futur etern.

En l'etern present.


*
***


 LA VIDA ÉS UN SINGULAR I ÚNIC REGAL

Que sovint malbaratem en banalitats.

Consciència-amor-acció són gran ajuda en el camí.


*

***

 Ignorància, egoisme, cobdícia, supèrbia... ens tapen la llum. 

Retallen, reprimeixen, asfixien molt talent i la bondat innata.

RESIDEIXEN EN CADASCÚ GRANS POTENCIALS

Cultivar-los, condueix a un canvi de mentalitat i a una nova vida.


*

 
***


 A LA CRUÏLLA ENTRE PASSAT I FUTUR

*

***

 TOT INCIDEIX SOBRE TOT

*

***

UNA VARIANT

*


***


***

Com queda dit, també hi ha vuit models similars als anteriors, però de mida mínima.
Per facilitar portar-les a una butxaca... a la manera d'un talismà...
 Quan te'ls trobes connectes amb el propòsit.

***

APRENEM REPETINT, PRACTICANT...

Obrint mans, cor i ment, elevant l’esperit, s’eixamplen els horitzons. Aventura apassionant, la vida és un misteri. Cultivar valors humans reactiva potencials, genera salut, pau, alegria i felicitat. 

Des del seu lloc i a la seva manera, cadascú ho pot fer.

Aquest és el missatge que, per complementar l'experiència viscuda, els visitants s'emporten.

****


TAMBÉ REPARTIM UN QUADRÍPTIC

Igualment en gama de grisos.

Aquesta és la part davantera.DINS HI HAN FOTOS I DOS TEXTOS EXPLICATIUS:
Text primer:

 ROCAVIVA ÉS TERRA ÍNDIA

Un laberint de senders, vorejats per més de 600 roques, petites i grans, que van ser treballades per en Kliment Olm, un artista-eremita. El projecte va quedar abruptament aturat, casa i camins abandonats, l’obra inacabada. El 2017 es va reobrir al públic.

Rocaviva-Terraíndia no és de ningú i és de tots, és de cadascú mentre la visita. S’inspira en la Filosofia Perenne, els Drets Humans, la Carta de la Terra... l'Ecosofia. Preconitza despertar la saviesa innata, vers un ecologisme integral i un canvi de paradigma, que reconegui el planeta i la humanitat com un tot inseparable.

 

Rocaviva-Terraíndia proporciona una experiència singular: artística, lúdica, iniciàtica i terapèutica. Anima a meditar, contemplar, reflexionar... per esdevenir així més conscients i capaços d’actualitzar i practicar potencials positius endormiscats.

 

Sumant art-natura-missatge, la visita activa emocions, eixampla el cor i la ment, aguditza els sentits. La màgia del lloc es fa present i tot convida a l'estimació envers un mateix, els altres, l’entorn i el món. Així, espontàniament, aflora el més autèntic i sagrat... i ens sentim més realitzats i en pau, desperts, lliures i feliços. Més valents per, des de la llum, encarar la vida quotidiana.


Aquesta és la proposta, el joc,

 la teràpia innovadora fàcil i econòmica que oferim.

 

Som l’Associació Cultural Rocaviva, d’utilitat social i sense ànim de lucre. Treballem al servei de les persones, per un país i un món més just, pacífic i saludable.

 

Obrint ulls, cor i mans, el canvi comença cada dia en cadascú.

La vida és ara, no te la perdis!


***


 Text segon


EXTRACTE D’UN ARTICLE D’ERMENGOL PUIG

     Llicenciat en història contemporània per la UB i crític d’art.

 

Rocaviva, lloc iniciàtic i còsmic, fa la sensació de connectar amb la memòria ancestral de la humanitat. Té la màgia que acostumem a associar als cultes animistes-xamànics de les societats naturals i de les cultures primitives.

 

La visió dels tòtems enmig de la grandiositat del paisatge, ens abisma irremissiblement cap a la interioritat. No és casual que el seu objectiu s’apropi al d’alguns dels escultors més notables del segle XX. Com la d’ells, aquesta obra també pretén captar i evidenciar el vitalisme màgic de la humanitat.

 

La Màgia és el concepte que millor explica el conjunt escultòric de Rocaviva. Un dels seus propòsits és aconseguir desvetllar l’esperit... i que els objectes, els senders i els rituals, es transformin en agents actius i efectius de la societat, despertant emocions i reflexions necessàries i útils per a la vida pràctica.

 

Rocaviva és un conjunt de roques treballades tremendament poderoses i rotundes que transpiren màgia. Aquestes figures porten la llavor de certes forces vitals i còsmiques de significació social, com, per exemple, l’energia universal que, diuen, flueix de totes les coses.

 

L’art ecològic-espiritual que practica aquest escultor és un retorn als orígens i una restitució respectuosa a la natura. Les formes primàries, per a ell, són una redescoberta de la relació de la humanitat amb els paisatges i amb els integrants naturals i vitals que els componen.

 

La fascinació per descobrir els elements mínims i indispensables de les societats naturals, no és més que la recerca de l’essència estable i permanent de les persones, allò que ell anomena “la pròpia màgia”.

 

Com Picasso, en Kliment vol arribar a les formes més elementals i vitals. A Rocaviva, com a Gósol, la mirada s’orienta a explorar i concretar potents efectes plàstics que es desconeixien. Això, pels visitants sensibilitzats i disposats a recórrer camins inèdits, pot tenir una aura quasi sagrada. D’aquests costers brolla un aire de misteri solemne i sobrenatural. En aquest indret un gran respecte per la natura, per la creativitat i per la humanitat, domina l’ambient.

 

Un ordre nou. Les ganes d’enderrocar tot allò que s’havia consolidat i enquistat és l’essència de l’esperit originari. És la satisfacció de la creació d’una altra realitat; és l’ímpetu renovador de les essències, una manera de protestar de l’evolució lineal; és retornar a allò elemental, la recerca d’objectes esquematitzats, naturals i vius.

 

La nostàlgia i el desig d’una humanitat en consonància i equilibri amb la natura i amb si mateixa, és l’inici de la investigació d’un ordre nou, d’uns principis nous, d’unes noves articulacions que permetin establir noves relacions d’ordre, nous elements de comprensió i noves gramàtiques.

 

L’expressivitat dels ulls és tan potent, que atrau l’esguard del visitant. La mirada d’aquests ulls, irreals, còsmics, absorbeix la de l’espectador interessat. La força expressiva de les formes i dels rostres sempre es concentra en els ulls, encara que estiguin clucs.

 

L’art màgic que de cent anys cap aquí s’ha fet i es continua fent, sempre ha pretès crear objectes que focalitzin emocions i que s’entenguin no com a representacions del món real i exterior, sinó com a catalitzadors d’una consciència col·lectiva.

 

Els rostres, enigmàtics, intensos, mirant com des de més enllà, situats en el món del silenci i de la quietud i enmig d’un paisatge grandiós, es dirigeixen més al cor i a la ment que no pas solament als ulls.


*** 

***

 MÉS TARGETES REGALEM

Sobre el territori les figures no estan pintades.

Però els visitants tenen l'opció de pintar i fotografiar.

Amb guixos de color, que ells mateixos amb aigua esborren i tot queda com estava.

Explicació a la pestanya activitats > rocaviva.cat
*

 La figura anterior, una gran roca, va ser tombada.

Només un trosset del costat esquerre queda visible.

L'obscuritat que m'assetjava, 
i que deu anys desprès encara em manté allunyat del lloc, per el què es veu és potent.
Campa lliure, les autoritats no la controlen.*

 El món està fosc, il·lumina la teva part.
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada