TRADUCTOR-TRANSLATOR

ALTRUISME


ALTRUISME

A Terraíndia-Rocaviva ens agrada regalar experiències.


ALGUNES TRIBUS AMERÍNDIES, 

s'aplegaven en grans festes, anomenades Potlatch, on es feien importants regals d’objectes i d'aliments. Rivalitzaven en qui podia regalar més. Els més afortunats o que havien tingut millor collita, es desprenien d'excedents. Era un factor d'ajuda mútua i convivència pacífica. Una manera de compartir riquesa, un mecanisme coherent i amable d'articulació i redistribució social de béns i serveis. El segle dinou, els governs dels EUA i del Canadà les van prohibir, però es continuen practicant de manera clandestina. 


 ALTRUISME

És preocupar-se pels altres i procurar el seu bé. Oposat a l’egoisme i basat en l’empatia, no cerca el benefici propi. En veure les necessitats alienes, sorgeix un sentiment positiu que porta a intentar ajudar. S'actua pensant en l'altre, en els altres, desitjant que l'altruisme s'encomani, que esdevingui recíproc, a fi de millorar la societat en la qual es viu. Cosa ara més necessària que mai.


REALITZAR ACTES POSITIUS 

envers una altra persona, fa sentir bé a qui actua o regala i a també a qui rep. 

Activa endorfines.  

Això genera col·laboració, lucidesa, solidaritat, harmonia, tranquil·litat... Arreu del món són multitud les persones, moviments socials i organitzacions altruistes: beneficència, donacions, associacions, fundacions, programari lliure a internet... Apartades del guany personal, les seves activitats resulten un benefici per a tots. Segons Google es calcula que hi ha uns 10 milions d'ONG al planeta.

Un món empàtic, altruista, cooperant... seria amable, equilibrat, pacífic.MALAURADAMENT 

Estan la Terra trossejada per nacionalismes i religions excloents, ignorants de la unitat global, fa que sigui el contrari: l’egoisme i la competència aferrissada prevalen. Això desemboca en conflictes i guerres, principal flagell de la humanitat... que ens pot conduir a un desastre total.

Transcendir nacions i religions i cultivar l'altruisme és imperatiu.


*


TERRAÍNDIA-ROCAVIVA 
Un projecte altruista.

Entre 1986 i 2013, guiat pels meus ideals altruistes-humanistes-ecosòfics, vaig iniciar el Projecte Terraíndia-Rocaviva. Construint una cabana gran, obrint camins i treballant roques. Sense ajuda, sense cobrar, pagant-me les eines i patint maltractament. Fins que, esgotat i malalt en vaig haver de fugir, quedant tot abandonat, l’obra aturada, vandalitzada, trossejada la porta i saquejada la casa. Han passat deu anys. No havent-se fet justícia i persistint l’amenaça no he pogut, ni puc tornar-hi.


REOBERTURA

Des de 2017, el lloc està en procés de recuperació. La casa, que havia patit danys importants, la van reparar i torna a estar habitada per quatre persones: Esther, Otília, Laila i Aruka (la foscor no ha pogut apagar la seva llum). Elles cuiden la meitat de Rocaviva i acompanyen als visitants. L’altra part, encara sota el domini del bàrbar, està per ell vandalitzada i tancada. Tot això, aquí resumit, queda amb detall explicat al meu blog, amb proves i testimonis del què afirmo. Enllaç a la pestanya "Xarxa de blogs".


ALTRUISME

El meu altruisme no és cap mèrit personal, resulta d'una empatia innata. M’hi he adaptat, evitant tenir fills, que m'haurien apartat de la vocació, i portant una vida senzilla. Tots sabem que no es pot viure sense diners. Per això, les persones que ara es cuiden de Rocaviva, tot i que també porten una vida senzilla, en justa i necessària compensació pel seu treball de manteniment, generar nous espais, acompanyar als visitants...  demanen una col·laboració econòmica. No obstant això, contràriament a la majoria dels llocs, a Rocaviva la motivació no són els diners, sinó la voluntat de servei.

 (Som l'Associació Cultural Rocaviva, d'utilitat social i sense afany de lucre).


EFICÀCIA EN EL SERVEI

Defugint l'habitual banalitat, es tracta de satisfer la necessitat, personal i col·lectiva, de vivències transcendents. Gràcies a l'entorn modificat i a un guiatge personalitzat, això els visitants ho troben a Rocaviva. La visita reactiva valors humans latents en cadascú... suggerint una filosofia de vida que ajuda a les persones i es fa extensiva al seu entorn. Per això, els visitants, havent viscut una experiència singular i gratificant, marxen contents... recomanen el lloc i sovint tornen acompanyats.

*

PER CONSOLIDAR L'EXPERIÈNCIA REGALEM TARGETES

L'objectiu doncs, és proporcionar una experiència positiva, que posteriorment tindrà ressò en la vida quotidiana i, per tant en la societat. Per reforçar l'efecte, regalem targetes (9X12) que ajuden a rememorar l'experiència viscuda. Duen un “mantra” o frase positiva per cada costat. Posar-les a llocs visibles, reveure-les, algunes (4.5X6.5) es poden dur a la butxaca. Tenir-les a mà, facilita recordar que convé una actitud  assertiva i desperta davant la vida. 


EL MANTRA ÉS:

CONSCIÈNCIA-PACIÈNCIA-AMOR-KORATGE-BONUMORCONSCIÈNCIA

És el coneixement i la percepció que té l’ésser humà de l’existència pròpia: cos, pensaments, sentiments, emocions, aspiracions, ideals... inseparables de l’entorn físic i psicològic. És la "bombolla perceptiva", l'experiència vital vibrant en l'espai-temps. És també la consciència social, local, nacional, global i còsmica. L'autoconsciència fluctua seguit, és un succés constant i misteriós.

PACIÈNCIA

És fermesa i flexibilitat, perseverança davant les dificultats. És resiliència, tolerància, respecte i calma, necessaris per trobar més harmonia personal i social, i requisit fonamental per resoldre conflictes i problemes. Paciència és saber esperar... i al seu moment actuar des de l’amor, el coratge i el bon humor.

AMOR

És acceptar, apreciar, agrair la vida. És escoltar-se i escoltar, respectar-se i respectar. Amabilitat, bondat, compassió, són màgia poderosa, curativa i transformadora. Valorar i estimar, cuidar a tots els éssers i a totes les coses, és cuidar-se i estimar-se a si mateix/a. Tots som un. Tot depèn de tot. Tots viatgem a la mateixa nau: el planeta Terra. Sentir, practicar l'amor en l'experiència quotidiana, precisa coratge.

CORATGE

És portar endavant una acció malgrat les dificultats. És encarar, amb amor i valentia, situacions problemàtiques, difícils o perilloses, superant la incertesa, la por i el patiment. És persistir, vers un món millor, defensant la Carta de la Terra i els drets i deures humans. Assumint, si cal, descrèdit o represàlies dels que no comprenen que, per al bé de tots, practicar l'altruisme és possible i necessari.

BON HUMOR

El sentit de l'humor és una actitud positiva i relaxant... Afavoreix la salut física i mental. Implica relativitzar... lucidesa, alegria i lleugeresa.  És abordar singularitats, egoismes, tensions i contradiccions, de manera respectuosa i creativa, a través de l’empatia i el somriure. Això el converteix en una eina poderosa per encarar amb èxit les exigències quotidianes i les petites i grans adversitats. 

*


Certament, el color és atractiu, però era massa car.
La simplicitat també és bonica...
En molts aspectes de la vida, la senzillesa és preferible, fàcil i més gratificant que la complicació.

LES TARGETES DONCS, SÓN IMPRESES  EN GAMMA DE GRIS

 De fet, el què compta és el missatge.


 PER UN COSTAT EL MANTRA


PER L'ALTRE COSTAT IMATGE I MISSATGE

Ull-cor-ma-estel = Obrir els ulls: la ment, el cor, les mans... elevar l'esperit.

És un dels logotips de Terraíndia-Rocaviva.

*


*

  LA CARA SOMRIENT

Suggereix: Consciència-Lucidesa-Alegria.

És un altra logotip de Terraíndia-Rocaviva.


*

COSMOGRAMA

Representació del Cosmos, la Totalitat, el Camp Unificat:

Consciència-Espaitemps-Matèria-Energia.

EL MISTERI QUE SOM I ENS ENVOLTA

(Explicació del Camp Unificat > Xarxa de blogs > Relats curts > Einstein)
*****
Gravat a la roca


Ara està així... l'obra va ser vandalitzada, per qui em vandalitzava a mi.


Més informació a Vandalismes > Xarxa de blogs.
*****


LA CARA SOMRIENT

Amb un altre text.

Alliberar-se d'allò que destorba.

Actualitzar potencials innats, aquest és el repte.


***

EXISTIM ENTRE MICRO I MACROCOSMOS

Entre l'infinitament petit i l'infinitament gran.

Entre un passat etern i un futur etern.

En l'etern present.


***


 LA VIDA ÉS UN SINGULAR I ÚNIC REGAL

Que sovint malbaratem en banalitats.

Consciència-amor-acció són gran ajuda en el camí.


*

 Ignorància, egoisme, cobdícia, supèrbia... ens tapen la llum. 

Retallen, reprimeixen, asfixien molt talent i la bondat innata.

RESIDEIXEN EN CADASCÚ GRANS POTENCIALS

Cultivar-los, condueix a un canvi de mentalitat i a una nova vida.


 
*


 A LA CRUÏLLA ENTRE PASSAT I FUTUR*

 TOT INCIDEIX SOBRE TOT

*

UNA VARIANT


***


***

Com queda dit, també hi ha vuit models similars als anteriors, però de mida mínima.
Per facilitar portar-les a una butxaca... a la manera d'un talismà...
 Quan te'ls trobes connectes amb el propòsit.

***

APRENEM REPETINT, PRACTICANT...

Obrint mans, cor i ment, elevant l’esperit, s’eixamplen els horitzons. Aventura apassionant, la vida és un misteri. Cultivar valors humans reactiva potencials, genera salut, pau, alegria i felicitat. 

Des del seu lloc i a la seva manera, cadascú ho pot fer.

Aquest és el missatge que, per complementar l'experiència viscuda, els visitants s'emporten.

****


TAMBÉ REPARTIM UN QUADRÍPTIC

Igualment en gama de grisos.

Aquesta és la part davantera.DINS HI HA FOTOS I DOS TEXTOS EXPLICATIUS:
Text primer:

 ROCAVIVA ÉS TERRA ÍNDIA

Un laberint de senders, vorejats per més de 600 roques, petites i grans, que van ser treballades per en Kliment Olm, un artista-eremita. El projecte va quedar abruptament aturat, casa i camins abandonats, l’obra inacabada. El 2017 es va reobrir al públic.

Rocaviva-Terraíndia no és de ningú i és de tots, és de cadascú mentre la visita. S’inspira en la Filosofia Perenne, els Drets Humans, la Carta de la Terra... l'Ecosofia. Preconitza despertar la saviesa innata, vers un ecologisme integral i un canvi de paradigma, que reconegui el planeta i la humanitat com un tot inseparable.

 

Rocaviva-Terraíndia proporciona una experiència singular: artística, lúdica, iniciàtica i terapèutica. Anima a meditar, contemplar, reflexionar... per esdevenir així més conscients i capaços d’actualitzar i practicar potencials positius endormiscats.

 

Sumant art-natura-missatgela visita activa emocions, eixampla el cor i la ment, aguditza els sentits. La màgia del lloc es fa present i tot convida a l'estimació envers un mateix, els altres, l’entorn i el món. Així, espontàniament, aflora el més autèntic i sagrat... i ens sentim més realitzats i en pau, desperts, lliures i feliços. 


Més valents per, des de la llum, encarar la vida quotidiana.


Aquesta és la proposta, el joc, la teràpia innovadora fàcil i econòmica que oferim.

 

Som l’Associació Cultural Rocaviva, d’utilitat social i sense ànim de lucre. Treballem al servei de les persones, per un país i un món més just, pacífic i saludable.

 

Obrint ulls, cor i mans, el canvi comença cada dia en cadascú.

La vida és ara, no te la perdis!


***


 Text segon


EXTRACTE D’UN ARTICLE D’ERMENGOL PUIG

     Llicenciat en història contemporània per la UB i crític d’art.

 

Rocaviva, lloc iniciàtic i còsmic, fa la sensació de connectar amb la memòria ancestral de la humanitat. Té la màgia que acostumem a associar als cultes animistes-xamànics de les societats naturals i de les cultures primitives.

 

La visió dels tòtems enmig de la grandiositat del paisatge, ens abisma irremissiblement cap a la interioritat. No és casual que el seu objectiu s’apropi al d’alguns dels escultors més notables del segle XX. Com la d’ells, aquesta obra també pretén captar i evidenciar el vitalisme màgic de la humanitat.

 

La Màgia és el concepte que millor explica el conjunt escultòric de Rocaviva. Un dels seus propòsits és aconseguir desvetllar l’esperit... i que els objectes, els senders i els rituals, es transformin en agents actius i efectius de la societat, despertant emocions i reflexions necessàries i útils per a la vida pràctica.

 

Rocaviva és un conjunt de roques treballades tremendament poderoses i rotundes que transpiren màgia. Aquestes figures porten la llavor de certes forces vitals i còsmiques de significació social, com, per exemple, l’energia universal que, diuen, flueix de totes les coses.

 

L’art ecològic-espiritual que practica aquest escultor és un retorn als orígens i una restitució respectuosa a la natura. Les formes primàries, per a ell, són una redescoberta de la relació de la humanitat amb els paisatges i amb els integrants naturals i vitals que els componen.

 

La fascinació per descobrir els elements mínims i indispensables de les societats naturals, no és més que la recerca de l’essència estable i permanent de les persones, allò que ell anomena “la pròpia màgia”.

 

Com Picasso, en Kliment vol arribar a les formes més elementals i vitals. A Rocaviva, com a Gósol, la mirada s’orienta a explorar i concretar potents efectes plàstics que es desconeixien. Això, pels visitants sensibilitzats i disposats a recórrer camins inèdits, pot tenir una aura quasi sagrada. D’aquests costers brolla un aire de misteri solemne i sobrenatural. En aquest indret un gran respecte per la natura, per la creativitat i per la humanitat, domina l’ambient.

 

Un ordre nou. Les ganes d’enderrocar tot allò que s’havia consolidat i enquistat és l’essència de l’esperit originari. És la satisfacció de la creació d’una altra realitat; és l’ímpetu renovador de les essències, una manera de protestar de l’evolució lineal; és retornar a allò elemental, la recerca d’objectes esquematitzats, naturals i vius.

 

La nostàlgia i el desig d’una humanitat en consonància i equilibri amb la natura i amb si mateixa, és l’inici de la investigació d’un ordre nou, d’uns principis nous, d’unes noves articulacions que permetin establir noves relacions d’ordre, nous elements de comprensió i noves gramàtiques.

 

L’expressivitat dels ulls és tan potent, que atrau l’esguard del visitant. La mirada d’aquests ulls, irreals, còsmics, absorbeix la de l’espectador interessat. La força expressiva de les formes i dels rostres sempre es concentra en els ulls, encara que estiguin clucs.

 

L’art màgic que de cent anys cap aquí s’ha fet i es continua fent, sempre ha pretès crear objectes que focalitzin emocions i que s’entenguin no com a representacions del món real i exterior, sinó com a catalitzadors d’una consciència col·lectiva.

 

Els rostres, enigmàtics, intensos, mirant com des de més enllà, situats en el món del silenci i de la quietud i enmig d’un paisatge grandiós, es dirigeixen més al cor i a la ment que no pas solament als ulls.


*


*

 MÉS TARGETES REGALEM

Sobre el territori les figures no estan pintades.
Però els visitants tenen l'opció de pintar i fotografiar.
Amb guixos de color, que ells mateixos amb aigua esborren i tot queda com estava.

Explicació a la pestanya Activitats 
 La figura anterior, una gran roca, va ser tombada.
Només un trosset del costat esquerre queda visible.

A qui em va foragitar del lloc, vandalitzant peces, la meva casa, aturant l'obra,  
en té segrestada una meitat i deu anys desprès encara em manté allunyat, res li ha passat.
Insòlitament, les autoritats ho permeten.
Més explicacions i proves al meu blog > Xarxa de blogs> Vandalismes> Testimonis.**


 El món està fosc, il·lumina la teva part.
    
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada