TRADUCTOR-TRANSLATOR

CARTA DE LA TERRA+

 

CARTA DE LA TERRA-DRETS HUMANS-ECOSOFIA

SON TRES PILARS SOBRE ELS QUE ES FONAMENTA TERRAÍNDIA-ROCAVIVA

 


 

 

LA CARTA DE LA TERRA

 

HAURIA DE SER MOTIU DE REFLEXIÓ PER A TOTES LES PERSONES


TEMA D'ESTUDI A TOTES LES ESCOLES


EL QUÈ DONEM ALS NENS ELLS HO DONARAN A LA SOCIETAT”

Karl Menninger

 


La Carta fou elaborada per milers de persones rellevants d'arreu del món.

Es va presentar a París l'any 2000, a la seu de la UNESCO.

 

 

PREÀMBUL

 

 

Estem en un moment crític de la història de la Terra, en què la humanitat ha de triar el seu futur. A mesura que el món es torna cada cop més interdependent i fràgil, el futur ofereix, alhora, grans riscos i grans promeses.

Per continuar endavant hem de reconèixer que enmig de la magnífica diversitat de cultures i formes de vida, som una sola família humana i una sola comunitat terrestre amb una destinació comuna.  Ens hem d'unir per crear una societat global sostenible fundada en el respecte cap a la naturalesa, els drets humans universals, la justícia econòmica i una cultura de pau. Al voltant d'aquesta fi, és imperatiu que nosaltres, els pobles de la Terra, declarem la nostra responsabilitat els uns cap als altres, cap a la gran comunitat de la vida i cap a les generacions futures. 

 

La terra és la nostra llar.

 

La humanitat forma part d'un vast univers evolutiu. La Terra és una comunitat singular de vida. Les forces de la natura fan que l’existència sigui una aventura exigent i incerta, però la Terra ha brindat les condicions essencials per a l’evolució de la vida. La capacitat de recuperació de la comunitat de vida i el benestar de la humanitat, depenen de la preservació d'una biosfera saludable, que contingui tots els sistemes ecològics, una rica varietat de plantes i animals, terres fèrtils, aigües pures i aire net. El medi ambient global, amb els seus recursos finits, és una preocupació comuna per a tots els pobles. La protecció de la vitalitat de la Terra, de la seva diversitat i bellesa és un deure sagrat.

 

La situació global.

 

Els patrons dominants de producció i consum causen devastació ambiental, esgotament de recursos i una extinció massiva d'espècies. Les comunitats estan sent destruïdes. Els beneficis del desenvolupament no es comparteixen equitativament i la bretxa entre rics i pobres s'està eixamplant.

La injustícia, la pobresa, la ignorància i els conflictes violents es manifesten per tot arreu i són la causa de grans patiments. Un augment sense precedents de la població humana ha sobrecarregat els sistemes ecològics i socials. Els fonaments de la seguretat global estan sent amenaçats. Aquestes tendències són perilloses però no inevitables

 

Els reptes futurs.

 

L'elecció és nostra: formar una societat global per tenir cura de la Terra i cuidar-nos els uns als altres o arriscar-nos a la nostra pròpia destrucció i la de la diversitat de la vida. Calen canvis fonamentals en els nostres valors, institucions i formes de vida. Hem d'adonar-nos que, una vegada satisfetes les necessitats bàsiques, el desenvolupament humà es refereix primordialment a ser més, no a tenir més. Tenim el coneixement i la tecnologia necessaris per proveir a tots i per reduir els nostres impactes sobre el medi ambient.

El sorgiment d'una societat civil global està creant  noves oportunitats per construir un món democràtic i humanitari. Els nostres reptes ambientals, econòmics, polítics, socials i espirituals, estan interrelacionats i junts podem proposar i concretar solucions globals.

 

Responsabilitat universal.

 

Per dur a terme aquestes aspiracions hem de prendre la decisió de viure d’acord amb un sentit de responsabilitat universal, identificant-nos amb tota la comunitat terrestre, igual que amb les nostres comunitats locals.

Som ciutadans de diferents nacions i d'un sol món alhora. Els àmbits local i global estan estretament vinculats. Tots compartim una responsabilitat cap al benestar present i futur de la família humana i del món vivent a la seva amplitud. L'esperit de solidaritat humana i d'afinitat amb tota la vida s'enforteix quan vivim amb reverència davant del misteri de l'ésser, amb gratitud pel regal de la vida i amb humilitat respecte al lloc que ocupa l'ésser humà a la natura.

 

Necessitem urgentment una visió compartida sobre els valors bàsics, 

que brindin un fonament ètic per a la comunitat mundial emergent.

 

Per tant, junts i amb una gran esperança, afirmem els següents principis interdependents per a una forma de vida sostenible, com un fonament comú mitjançant el qual s'haurà de guiar i valorar la conducta de les persones, organitzacions, empreses, governs i institucions transnacionals.

 

 

 NOMÉS EDUCAR-SE I EDUCAR EN VALORS HUMANS POT CANVIAR EL MÓN

OBRIR ELS ULLS

LA MENT, EL COR, LES MANS... ELEVAR L'ESPERIT

 ELS DRETS HUMANS, LA CARTA DE LA TERRA I L'ECOSOFIA

són el rerefons motivador de Terraíndia-Rocaviva. 

ELS DRETS HUMANS

Considerem que el respecte a la dignitat és inherent a tots els membres de la família humana i que els drets iguals i inalienables de cadascú constitueixen el fonament de la llibertat, de la justícia, el progrés i la pau al món.

Considerem que, del desconeixement i menyspreu dels drets humans, n'han derivat actes de barbàrie que revolten la consciència de la humanitat, i que ha esdevingut la més alta aspiració humana l'adveniment d'un món on les persones, alliberades de la ignorància, la violència, la misèria, la por... tinguin dret a exercitar lliurement les seves capacitats i assolir el màxim benestar i felicitat possible.

Article 1. Tots els éssers humans són iguals en dignitat i en drets. Estan dotats de raó, consciència, sentiments... i els cal mantenir-se entre ells amb esperit de fraternitat.

Article 2. Qualsevol persona pot prevaler-se de tots els drets i llibertats que aquesta Declaració proclama, sense cap distinció de raça, color, sexe, llengua o religió, d'opinió política o d'altra mena, origen nacional o social, o de qualsevol altra classe. 

Article 15. Tota persona té dret a una nacionalitat. A ningú es privarà de la seva, ni del dret a canviar de nacionalitat, la qual atorga identitat, drets, llibertats i obligacions.

LA FILOSOFIA PERENNE

És un conjunt universal de veritats i valors comuns a tots els pobles i cultures. És el fil conductor entre moltes filosofies i religions, abans que aquestes esdevinguin estructures jeràrquiques que en lloc de despertar adormen, fanatitzen i esclavitzen. Les religions i especialment les monoteistes, sempre aliades amb el poder polític-militar, generen separació, conflictes, guerres i patiments. Segresten l'espiritualitat innata re-dirigint-la en pro dels seus interessos de domini.ECOSOFIA

L'ECOSOFIA ÉS: ECOLOGIA RADICAL+FILOSOFIA PERENNE+CIÈNCIA HOLÍSTICA

Veure ecosofia-activa> Xarxa de blogs.

La Filosofia Perenne, és mare de l'Ecosofia. Basada en una Ciència Sàvia, holística, respectuosa, desperta, creativa... preconitza una espiritualitat laica, sense creences cegues, ni religions absurdes, adoradores de deus inventats a imatge i semblança humana.
 
Es fonamenta en el creixement espiritual i material del planeta a través de la solidaritat, el respecte mutu i l'amor per l'entorn, considerat com una unitat inseparable, en tota la seva diversitat de persones, pobles i cultures.

Proposa canvis culturals, socials i econòmics per aconseguir la unió i convivència harmònica entre els éssers humans, els altres éssers vius i l'entorn del què tots formem part inseparable.

Preconitzen una societat unificada i connectada a valors humans, espirituals i universals, on la singularitat s'harmonitza amb la pluralitat. El centre amb la perifèria. Per tal d'anar generant un nou paradigma i poder deixar enrere segles d'obscurantisme: inconsciència, ignorància, explotació, violència, guerra i patiment.REVOLUCIÓ ECOSÒFICA ÉS:Es tracta de, esquivant l'aniquilació, fer un pas evolutiu en la història de la Humanitat i obrir-se a una Nova Era. A noves dimensions de l'existència, ja potencials en cadascú i en tots.

*

ECOSOFIA O EXTINCIÓ

the necessary revolution is ecosophical

ecosophy is ecology + philosophy = integral humanism

wisdom would be inhabited to harmonyly the planet

consider that everything in him is interdependent

ecosophy is coherent spiritual scientific

it is personal, local and global responsibility

it contains an ethical and sustainable lifestyle

abandoning absurd beliefs and various consumption

it is solidarity-generosity-compassion-altruism

affective synergy with the human and natural environment

it is resilience, creating crisis creatively

respect and cultivate human values

ecosophy is the religion of the 21st century

the 21st century will be spiritual or it will not be

CONSCIENCE-LOVE-ACTION 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada